Τι πρέπει να κάνουμε τις ζεστές ημέρες

Τι πρέπει να κάνουν οι διαβητικοί για να προστατέψουν τα πόδια τους τις ζεστές ημέρες

Προστατέψτε τα πόδια σας ενώ απολαμβάνετε τους πιο ζεστούς μήνες.

Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με σανδάλια, γυμνά πόδια στις βόλτες στην παραλία και βουτιές στις πισίνες, στις θάλασσες και στις λίμνες.

Αλλά για τα άτομα με διαβήτη, αυτές οι φαινομενικά αθώες πράξεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Οι φουσκάλες, οι γρατζουνιές ή άλλου είδους τραυματισμοί των ποδιών μπορεί να μην φαίνονται μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, κάθε τραυματισμός είναι πρόσκληση για λοίμωξη. Έχοντας διαβήτη καθιστά πιο δύσκολο για τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να επιμηκύνουν τη διαδικασία επούλωσης.

Επιπλέον, τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τον διαβήτη μπορούν να βλάψουν τα νεύρα στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των νεύρων που τροφοδοτούν τα πόδια. Αυτός ο τύπος νευρικής βλάβης ονομάζεται διαβητική νευροπάθεια.

Η διαβητική πολυνευροπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και μούδιασμα, να εξασθενήσει την ικανότητά σας να αισθάνεστε ζεστό και κρύο και να προκαλέσετε μια αίσθηση «καρφιών και βελόνων» στα πόδια σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περπατάτε με ένα πόδι τραυματισμένο και να μην το παρατηρείτε καν. Ακόμα και ένα μικρό ξύσιμο στο πόδι σας μπορεί να προκαλέσει έλκος (ανοιχτή πληγή). Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα έλκη μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό.

5 συμβουλές για την αποφυγή τραυματισμών και φροντίδας των ποδιών σας

 

 1. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι στην παραλία, στην πισίνα ή στο πεζοδρόμιο. Θα τραυματιστείτε.
  Χαλινέψτε την επιθυμία να φορέσετε άβολα παπούτσια. Τα μοντέρνα σανδάλια και οι σαγιονάρες μπορεί να φαίνονται χαριτωμένες, αλλά δεν αξίζουν τον κίνδυνο. Να φοράτε πάντα άνετα παπούτσια που εφαρμόζουν καλά. Βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό των παπουτσιών σας είναι ομαλό και τίποτα δεν τρίβεται στα πόδια σας. Είναι καλύτερα να φοράτε πάντα κάλτσες με παπούτσια.
 2. Εφαρμόστε αντηλιακό στα πόδια σας. Η συσσώρευση των κορυφών και των πυθμένων των ποδιών και των ποδιών σας με αντηλιακό θα τους κρατήσει από το να καίγονται.
 3. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πεντικιούρ. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη λέει ότι είναι ασφαλές για άτομα με διαβήτη να κάνουν πεντικιούρ υπό ορισμένες συνθήκες. Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποιες επιπλοκές στα πόδια. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα καθαρό ιατρείο με καλή φήμη. Πείτε στον ποδίατρο ότι έχετε διαβήτη – θα πρέπει να γεμίσει τη μπανιέρα με πιο δροσερό νερό και να σας δώσει ένα πιο απαλό μασάζ. Ζητήστε να μην κλιπάρει τις παρονυχίδες ή να σκάψει τους κάλους σας και να σας κόψει τα νύχια ίσια.
 4. Να έχετε προτεραιότητα την περιποίηση των ποδιών σας. Συνεχίστε με τις συνηθισμένες σας συνήθειες φροντίδας των ποδιών:
  Ελέγξτε τα πόδια σας για τραυματισμό κάθε μέρα και φροντίστε να τραυματιστείτε αμέσως. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν δεν επουλώνεται ένας τραυματισμός.
  Πλένετε καλά τα πόδια σας κάθε βράδυ. Στη συνέχεια, εφαρμόστε μια λοσιόν στα πόδια σας, αλλά μην τη βάζετε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας.
 5. Κρατήστε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο όλων των επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη είναι να ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.